Отпадъци извън борда и замърсяването на морето

Плаването с яхта без колебание можем да добавим към списъка с най-приятните и забавни начини за отмора и разпускане от ежедневието. Докато сме на кърмата и се наслаждаваме на светло синия хоризонт, който ни кара да се вгледаме в красивите проблясъци върху вълните, ние често забелязваме и всякакви други плаващи обекти около нашите яхти. За съжаление обаче, тези така наречени обекти обикновено не са част от морската екосистема – найлонови торбички, пластмасови и алуминиеви кутийки, стъклени бутилки, фасове от цигари, остатъци от храна и т.н. Изглежда че голяма част от тези, които плават, все още не са наясно с щетите, които нанасят на околната среда, изхвърляйки дори и един единствен отпадък в морето. След провеждане на няколко поредни дискусии с тези хора, се стигна до заключението, че те не са наясно с материалите, от които са изработени техните боклуци. Дори са убедени, че състава им е изграден от природосъобразни материали, а количеството изхвърлено от тях е толкова малко, че едва ли ще засегне огромния Световен океан. Именно такива убеждения създадоха най-голямото натрупване от пластмаса в Тихия океан – 3,5 милиона тона боклуци, засягайки площ, два пъти по-голяма от тази на САЩ.
По-долу са описани вредите на околната среда и морето от най-често изхвърляните отпадъци от борда на яхтите и по-малките плавателни съдове.

Цигарени фасове

Много от вас ще подкрепят твърдението, че фасовете са изградени само от хартия, памук и останки от изгорелия тютюн, което означава, че би трябвало да се разпаднат бързо в морето. След кратко проучване ще разберете, че е необходимо едно десетилетие за разграждането на един фас, който през това време ще бъде част от прекрасния пейзаж, описан в началото.

Пластмасови / синтетични материали

Хвърлянето на пластмасови материали в морето е още по-лошо, защото те не се разпадат като естествените материали – не изчезват, а просто се превръщат от плаващи бутилки в малки пластмасови частици, които лесно се поглъщат от рибата и другите водни обитатели. Морските костенурки, делфините и скатовете са една малка част от застрашените видове, които намаляват популацията си заради увеличеното съдържание на отпадъчни нефтени продукти в тяхната естествена среда на живот.

Всички тези предмети са рециклируеми, така че наистина е непростимо ако ги изхвърлите!

Хартиени изделия

Хартията е очевидно природосъобразен материал, който го прави безобиден за изхвърляне през борда. Ще са необходими 8 месеца за разграждането на вестник и около 2 месеца, за да може картонът да се разпадне напълно в морето. Освен това вестниците са пълни с мастило, което съдържа олово и метал, които са много вредни за живите същества.

И накрая, кой на Земята би искал да плува или да плава с яхта в морето, заобиколен от плаващи хартии, фасове, найлонови торбички и пластмасови бутилки?

Споделете

Нашите предложения

Най-посещаваните ни курсове

Подобни публикации

Image Description
July 1, 2019

Джулай морнинг с Go Get Sport

Не e необходимо, непременно да имате специален повод, за да прекарате цяла нощ в компанията

Image Description
June 30, 2019

Яхтинг за жени

Напоследък ветроходството се превръща във все по-популярно хоби сред жените.