Научи как да станеш инструктор

С какво главно се занимават инструкторите по ветроходство?

Инструкторите по ветроходство на първо място са учители. Те преподават на своите ученици техниките и начините за безопасно и ефективно плаване. За да станете добри преподаватели в тази област, трябва задължително да отговаряте и на някои основни изисквания. Най-важните сред тях са да се чувствате свободни и да бъдете себе си, когато общувате, да имате търпение и толерантност, защото добре знаете, че никой не се е родил научен, и най-вече – да излъчвате и предавате позитивната си енергия на другите. Ако казаното до тук Ви звучи познато, означава че притежавате личностните качества, които са необходими, за да стартирате обучението и кариерата си като инструктор в нашето ветроходно училище.

Научете правилния начин да преподавате ветроходство

Да си добър капитан и да имаш отлични умения по плаване не означава, че ще успееш да се справиш добре и като инструктор. Една малка част от умението да преподаваш е вродена, а по-голямата се усвоява.

Ако обичате морето, а плаването е в кръвта ви и мислите, че имате таланта и знанията да станете инструктор по ветроходство, най-добрият начин да разберете дали работата в Go Get Sport ще ви допадне, е да изкарате курса “Подготовка за самостоятелен чартър”. Дори и да имате години практика като капитан, като състезател в регати и да сте ходили на десетки круизни пътешествия, няма как да разберете колко интензивно и вълнуващо е преподаването в групи от напълно начинаещи, докато не го преживеете!

Научете какво е необходимо, за да бъдете инструктор на най-високо ниво

Ветроходството е вид спорт, изучаването на който изисква добър поглед и познания по корабоводене, както и доста практически упражнения. Съществуват няколко отправни точки, по които можете да изградите своята наистина добра и успешна стратегия за обучение, като представите информацията по тези три основни начина:

Визуално – препоръчително е първите часове от курса да се проведат в класната стая и пред учебна дъска, където ще можете да представите визуално иначе трудната материя за възприемане.

Слухово – добра практика е докато използвате дъската, да обяснявате устно точно какво рисувате. Чрез този вид презентиране вашите ученици ще възприемат много по-лесно написаното в учебниците по корабоводене и морско право, както и ще имате възможност нагледно да им представите устройството на яхтата и другите на пръв поглед сложни неща.

Кинестезия – подходът е съчетание от движение с усещане. Той може да се практикува по време на същинския круиз и всичко научено в класната стая се прилага на практика от курсистите. Този момент е ключовият за успеха на обучението.

Какви стъпки е необходимо да предприемете ако желаете да започнете от нулата?

Пътят към изграждане на професионализма и достигане до необходимото ниво, разбира се не е кратък, но ние от Go Get Sport ще ви помогнем да преминете по него лесно и безпрепятствено. Ето и основните стъпки към развитието на един пълноценен инструктор по ветроходство:

Стъпка №1: Да натрупате опит в плаването 

За да станете истински майстор на ветроходния спорт, да управлявате яхтата с увереност, която да предавате на своите ученици, ще Ви е нужен опит и то не малко. Но къде и кога можете да започнете от нулата и да успеете да придобиете всичките тези знания и умения? Единият от вариантите е да се запишете като доброволец в някои от месните яхт клубове или ветроходни училища. Това е може би най-подходящият избор, които можете да направите, защото ще имате възможността от близо да наблюдавате работата на професионалните инструктори. Така ще можете с лекота да овладеете спецификата на техниките за преподаване. Минималният брой прекарани часове в практически упражнения е 180.

Стъпка №2: Да се научите самостоятелно да управлявате яхта

Няма как да започнете с провеждането на обучения, без да се научите да плавате напълно самостоятелно. Вие трябва да сте подготвени и да знаете как да реагирате във всяка една ситуация, защото по време на уроците може неочаквано метеорологичните условия да се променят и да ви изненадат доста неприятно. В такива моменти трябва да сте спокойни и уверени, а ако не сте в състояние да управлявате яхтатата сами, е възможно да застрашите освен своя, а и живота на останалите пътници на борда.

Стъпка №3: Да вземете успешно изпита

След като се почувствате достатъчно уверени и подготвени е дошло време да вземете и практическия изпит, на който се явяват всички кандидат-инструктори в нашето училище. Неговата цел е да провери, дали всичко научено до тук е затвърдено и дали може да ви се има доверие. В случай, че се представите добре, вече сте на една крачка от желаната цел – да започнете да преподавате.

Стъпка №4: Да проведете първите си уроци по ветроходство

Това е финалната права преди да станете затвърден инструктор. На този етап вие вече можете да управлявате яхтата, но не сте напълно наясно как точно да провеждате занятията. За целта ще е добре първите ви учебни часове да бъдат под наблюдението на някой от опитните инструктори, който да ви наблюдава за евентуални грешки и след урока да ви посъветва как да ги изчистите.

Споделете

Нашите предложения

Най-посещаваните ни курсове

Подобни публикации

Image Description
февруари 14, 2019

Скъпо удоволствие ли е яхтингът?

В представите на повечето от нас думата “яхтинг” се свързва с лукс, който могат да си позволят само богатите. Това е вярно до толкова, че да, наистина много от тях са горди собственици на яхти от висок клас…