--> Скъпо удоволствие ли е яхтингът? - ggsailing.com

Скъпо удоволствие ли е яхтингът?

В представите на повечето от нас думата “яхтинг” се свързва с лукс, който могат да си позволят само богатите. Това е вярно до толкова, че да, наистина много от тях са горди собственици на яхти от висок клас, а дори някои притежават цели пристанища.
Освен това, вероятно същите тези милионери си имат и по няколко лимузини с личен шофьор и охрана. Те имат от всичко, ако е възможно най-скъпото и лъскаво, и то по много!
Сега нека да слезем на земята и да поговорим за обикновените хора, с нормалните доходи, които работят, за да печелят парите си и да ги свържем с основната тема – яхтингът скъпо удоволствие ли е за тях?

Цените на капитанския и шофьорския курс са почти равни

Между яхтинга и шофирането има известна база за съпоставка, която може смело да бъде използвана. В този случай сравнението, или по – скоро изравнението е направено между цените на курсовете за придобиване на правоспособност. След кратко проучване, лесно може да бъде установена сумата, която ще е необходима за получаване на категория B, а цената за капитанския курс може да бъде намерена на сайта ни. Успяхте ли да направите сравнение? Май разлика почти няма. Така че, ако вече имате шофьорска книжка, означава че или сте сред гореспоменатите “богаташи” или просто забравете за стереотипите.

Употребявана яхта на цената на автомобил

Може и да не ви се вярва но е факт, че спокойно може да бъде закупена и реставрирана ветроходна лодка и то на цена, която е с не повече от три нули. Факт е също, че една чисто нова и луксозна яхта струва наистина много, но това важи и за автомобил от същия клас, нали? Така че помислете, ако вашата кола в момента е на около 10 години означава, че без никакъв проблем ще можете да си закупите и малка, уютна ветроходна лодка. Разбира се, тя ще бъде употребявана, но с малко любов и желание е възможно тя да се превърне в едно чудесно морско превозно средство, което се задвижва единствено от вятъра!

Безплатно “гориво” наречено вятър

Всички сме чували за великия мореплавател Христофор Колумб и неговата експедиция до Америка през XV век. Той прекосява целия Атлантически океан благодарение на вятъра и платната на неговите три ветрохода. Неоспоримо, историята ни доказва, че независимо от времето и века, в който живеем, вятъра си остава основна движеща сила в морето!

Кое струва повече – екскурзия до Турция или пътешествие с яхта?

След като направим няколко прости изчисления можем да стигнем до заключението, че едноседмична почивка в Турция за четиричленно семейство, от която първия и последния ден се прекарват в автобус, струва почти колкото наемане на круизна яхта за седем дни. Разликата обаче е, че по време на екскурзията в нашата близка съседка ще похарчим доста по-голяма сума пари, отколкото ще можем на борда. Освен това шумните курортни селища, където масово се практикува алкохолен туризъм, не могат по никакъв начин да бъдат сравнявани с тишината и спокойствието на самотен морски бряг, където единствения шум ще идва от разбиващите се вълни. Звучи доста романтично нали?

 

Споделете

Нашите предложения

Най-посещаваните ни курсове

Подобни публикации

Image Description
October 11, 2019

Go Get Sport става Good Captain!

С радост желаем да ви съобщим, че от началото на октомври 2019 година, нашето училище