Регата Rolex Middle Sea Race

Ветроходната надпревара Rolex Middle Sea Race се провежда традиционно в края на октомври. Тя има легендарен статус в света на ветроходните спортове. Разстоянието, което изминават участниците в Rolex Middle Sea Race е 652 морски мили. В гонката ежегодно се включват екипажи от цял свят.

Rolex Middle Sea Race се отнася към класа съревнования в открито море, тъй като целият й маршрут или по-голямата част от него се провежда извън видимостта на брега. Другото популярно название за този вид състезание е “офшорна гонка”.

Регатата представлява сериозно изпитание за всички участници в нея. Въпреки привидната ласкавост на Средиземноморието в края на октомври времето може рязко да се влоши. Като добавим и доста голямата дължина на маршрута, който трябва да бъде изминат – става ясно, че Rolex Middle Sea Race съвсем не е подходяща за яхтсмени без опит!

Регатата Rolex Middle Sea Race води своето начало от далечната 1968 г. През 2017 г. се проведе нейното 38-мо издание (регатата не се провежда в периода 1984-1995 г.). В Rolex Middle Sea Race 2017 участваха общо 104 екипажа от 30 различни националности. Поради изключително суровото време над половината от тях отпаднаха още в самото начало на няколкодневното състезание.

Като добавим и доста голямата дължина на маршрута, който трябва да бъде изминат – става ясно, че Rolex Middle Sea Race съвсем не е подходяща за яхтсмени без опит!

През годините от общо 38 гонки в Rolex Middle Sea Race италиански екипажи приключват като победители на финалната линия пред историческата крепост Grand Harbour в Ла Валета цели 17 пъти. Престижното ветроходно състезание е печелено 7 пъти и от екипажи от остров Малта.

Победител в Rolex Middle Sea Race 2017 обаче стана руският екипаж на Bogatyr с шкипер Игор Ритов. Така Русия вече може да се гордее, че е десетата държава, която със собствен екипаж успява да победи в средиземноморската регата.

Сериозен успех и за България в Rolex Middle Sea Race 2017 постигна екипажът на LZ Yachting с шкипер Лъчезар Братоев. Българите се състезаваха с 40-футовата яхта Vessy и успяха да завършат на 28-мо място в общото класиране. Пожелаваме им още по-сериозни постижения в тазгодишното 39-то издание на регатата Rolex Middle Sea Race, което ще стартира на 20 октомври 2018 г.

Споделете

Нашите предложения

Най-посещаваните ни курсове

Подобни публикации

Image Description
October 11, 2019

Go Get Sport става Good Captain!

С радост желаем да ви съобщим, че от началото на октомври 2019 година, нашето училище