--> Мога ли да плавам с яхта ако имам “морска болест”? - ggsailing.com

Мога ли да плавам с яхта ако имам “морска болест”?

Мислите си, че ваканцията, пътуването и дори само качването на яхта не са за вас? А може би сте на това мнение, защото вече сте били веднъж на борда, почувствали сте някои от неприятните симптоми на “морската болест” и сте решили окончателно, че вие не сте родени за ветроходни приключения. В такъв случай ние ще се опитаме да отговорим на основния въпрос, който най-вероятно вече се върти в съзнанието ви, а именно:

Можете ли да плавате с яхта ако имате “морска болест”?

Какво представлява “морската болест” и от какво се причинява?

“Морската болест” или наричана още в медицината кинетоза, не е сериозен здравословен проблем, нито е заразна, нито пък се проявява само когато сте близо до морето. Тя се предизвиква от вестибуларния апарат (органът на равновесието, разположен в полуокръжните канали във вътрешното ухо), а причините и ситуациите, при които можем да станем нейни жертви са доста разнообразни. Например, когато пътуваме с лека кола, особено с висока скорост, при екскурзии с автобус или влак, често в самолет, на яхта или кораб при силно вълнение и др.

Кои са основните симптоми на кинетозата по време на плаване?

В редки случаи, първите симптоми на това неприятно и мъчително състояние започват още преди пътуването, но това до голяма степен се дължи на самовнушение, което е породено от предразсъдъци.

Най-честите оплаквания от “морската болест” са позивите за повръщане, гаденето и усещането за отпадналост, замайването, виенето на свят, както и обливането със студена пот. Обикновено тези симптоми се проявяват през първите 2-3 дни от плаването, а след това отшумяват, защото тялото постепенно свиква с новите и според него неблагоприятни условия.

Как “морската болест” може да бъде преодоляна?

Няма универсално лечение, особено ако вече първите симптоми са налице, но има много изпитани методи и превенции, които ще помогнат за намаляване на неприятните усещания:

Взирайте се в хоризонта – препоръчително е погледът ви да е насочен в далечината, към хоризонта, и в никакъв случай към вълните около вас.

Избягвайте компанията на други страдащи от морска болест – както споменах в началото, кинетозата не е заразна и не се причинява от вирус или бактерия. Но ако около вас има страдащи, които са с явно проявени симптоми, има голяма вероятност да ги прихванете (както се случва с прозявката например).

Не пийте газирано, алкохол, тежки и/или мазни храни – добре е няколко часа преди и по време на пътуването, да не консумирате алкохол и газирани напитки. В случай, че морската болест вече ви е повалила, трябва да пиете много вода, за да избегнете дехидратация.

Какво да правите при внезапна и неочаквана проява на болестта:

– излезте на свеж въздух
– избягвайте резки и остри миризми
– дъвчете джинджифил – този начин е използван от древните моряци
– ментови или евкалиптови бонбони също помагат
– избършете лицето и шията си с мокра кърпа
– избягвайте пренапрежение на очите от работа с компютър или смартфон

Ако обаче сте решили да се превърнете в истински “морски вълк”, можете да започнете специални тренировки за вестибуларния си апарат. Така ще станете доста по-устойчиви на неразположения от такъв характер.

Ето и най-популярните упражнения за вестибуларния апарат:

Движение
Това е най-добрата тренировка на вестибуларния апарат, която включва всякакъв вид активна дейност.

Гимнастика
Гимнастика за очи – направете няколко повторения като движите очите си наляво, надясно, нагоре и надолу. Опитайте се да опишете с очи цифрата 8. Очната гимнастика увеличава издръжливостта на вестибуларния апарат и е полезна за мускулите на очите, което от своя страна има благоприятен ефект върху зрението.
Гимнастика за равновесие – със затворени очи застанете в изправено положение за 30 секунди, като едновременно с това се опитвайте да запазите пълно равновесие. След това направете същото, този път като сте стъпили на пръсти. Последният и най-труден етап е да изпълните упражнението само на един крак.

За да постигнете оптимален резултат тренирайте и правете тези упражнения всеки ден и не забравяйте, че най-добрата гимнастика – това е опитът.

Споделете

Нашите предложения

Най-посещаваните ни курсове

Подобни публикации

Image Description
October 11, 2019

Go Get Sport става Good Captain!

С радост желаем да ви съобщим, че от началото на октомври 2019 година, нашето училище