Хвърляне на котва

Image description

Основни маневри при закотвяне на яхта

В курса на яхтена школа Go Get Sailing ще получите ценни знания от професионалните инструктори и относно използването на лебедката.

По всяко удобно за вас време от 9 до 22 часа.

"Birdy", модел- Beneteau Oceanis 331.

Място на срещата - на яхтата, която се намира на пристанище LZ yachting, Морска гара, гр. Варна

Препоръчително е да дойдете 15 минути преди уговорения час за срещата.

Станете професионален ветроходец точно сега!

Поръчай сега Изпрати запитване

Закотвянето е задължително умение, което трябва да има всеки моряк!

Основен принцип е, че оптималните маневри за закотвяне на ветроходната лодка зависят от няколко много важни фактора – разположението на плавателния съд спрямо останалите лодки във водата, габаритите на яхтата, климатичните условия и, разбира се, усърдието и опита на екипажа. Така например, закотвянето на ветроходна яхта с дълъг кил ще изисква повече място и време за маневриране, в сравнение с по-малка яхта.

Основни маневри при закотвяне на яхта

Проучване на подходящо място

За да сте сигурни, че при силен неочакван порив на вятъра килът на закотвената яхта няма да пострада като се драска в морското дъно, е необходимо преди да хвърлите котва да намерите място с достатъчна дълбочина. Нужно е да се отчетат и амплитудите на колебанията на нивото на водата в зависимост от приливите и отливите. Правилният избор на място за закотвяне ще ви гарантира спокойна нощ на пристанището.

Хвърляне на котва

При готовност за закотвяне яхтата се докарва на мястото, където ще се хвърли котвата, като плавателният съд задължително трябва да се намира срещу вятъра. При команда “Хвърли котва!” веригата се отпуска, но не нацяло, а толкова колкото котвата да легне на дъното. Измерената дължина се отбелязва като “котвена дълбочина”.

Двойно закотвяне

За да се преустанови клатенето на яхтата, могат да бъдат хвърлени две котви. Получаването на оптимален резултат се постига, когато котвите са хвърлени така, че да образуват помежду си ъгъл от 90°.

В курса на яхтена школа Go Get Sailing ще получите ценни знания от професионалните инструктори и относно използването на лебедката. Устройството е важна част от оборудването на всички големи яхти, като в по-малка степен се среща и при ветроходни лодки със средни размери. Лебедките най-често се използват за вдигане на платна, а понякога и за издърпване на хвърлена котва.

Image description

Имате ли някакви въпроси?

Обадете ни се сега на +359 (89) 572-19-17.

Къде се учим
Go Get Sport

Работно време:

Всеки ден от 09:00ч. до 20:00ч.

Варна, България

Морска гара пристанище «LZ Yachting»

Телефон

+359 (89) 572-19-17

Специални оферти