Маневриране и дивергенция

Image description

Какъв е основният проблем при пускане на яхта на котвена стоянка?

"Birdy", модел- Beneteau Oceanis 331.

Място на срещата - на яхтата, която се намира на пристанище LZ yachting, Морска гара, гр. Варна

Препоръчително е да дойдете 15 минути преди уговорения час за срещата.

Станете професионален ветроходец точно сега!

Поръчай сега Изпрати запитване

Искаш ли да бъдеш уверен в себе си и да плаваш безопасно?

Сред най-срещаните причини за сблъсъци на яхти се явяват неудачните маневри при разминаване на плавателните съдове или при напускане на котвената стоянка. Най-честите грешки при управление и маневриране на ветроходна лодка могат да се избегнат, ако капитанът на кораба и неговият екипаж притежават необходимите знания и практически опит за управление на яхта. Курсът на ветроходно училище Go Get Sailing има за задача да ви осигури именно тези ценни умения, за да бъде плаването по море безопасно за вас и за останалите плавателни съдове.

Трудностите при маневриране на яхта могат да се окажат сериозно изпитание дори за опитните шкипери. Особено голяма опасност представлява силният вятър, който може изключително много да затрудни разминаването на корабите, особено ако те са с по-големи размери.

Какъв е основният проблем при пускане на яхта на котвена стоянка?

Това е преди всичко опасността плавателният съд да попадне на чужда котвена верига и да се заплете в нея. В случай, че това се случи, докато наблизо преминава и друг плавателен съд, последиците могат да бъдат много сериозни.

Една от стандартните маневри, които се изучават в курса на ветроходно училище Go Get Sailing е движението с яхта назад. Много е важно при извършване на маневрата да сме сигурни, че разполагаме с достатъчно пространство. Задължително е да се отчетат посоката и силата на вятъра и течението, които оказват голяма съпротивителна сила при движението на яхтата назад.

Движението на заден ход на яхтата към котвената стоянка под прав ъгъл се предпочита, когато пространството за маневриране е ограничено. При ясно време подходяща маневра е движението към котвената стоянка право назад.

По време на курса на ветроходна школа Go Get Sailing курсантите ще усвоят правилната позиция за движение на заден ход с яхта, ако управлението се извършва посредством щурвал. Най-практичният вариант е изправено положение на тялото с щурвал зад гърба, което позволява да бъдат избегнати грешки при маневрирането на заден ход. Въпреки че не е особено удобна, тази позиция е най-правилна при извършване на дадената маневра.

Image description

Имате ли някакви въпроси?

Обадете ни се сега на +359 (89) 572-19-17.

Къде се учим
Go Get Sport

Работно време:

Всеки ден от 09:00ч. до 20:00ч.

Варна, България

Морска гара пристанище «LZ Yachting»

Телефон

+359 (89) 572-19-17

Специални оферти