В действителност, изяждането на консерва със спанак няма да е достатъчно, за да станеш наистина добър в нещо и да победиш. Попай морякът, за когото сигурно вече се досетихте, е само герой от детски анимационен филм. В реалния свят, за постигането на успех, са необходими много време и енергия, които да бъдат насочени в посоката към която се стремим.

Най-подходящият пример за това е шофирането, с което повечето от вас се справят добре. Но спомняте ли си колко усилия и труд положихте и колко часа зад волана ви трябваха, за да станете добри колкото сте сега? Ситуацията с управлението на яхта е аналогична и нейното овладяване в началото би могло да бъде стресиращо за някои от вас. Причината за това е, че има доста нова информация, която трябва да възприемете и в същото време да я приложите на практика. Това не бива да ви плаши, а по-скоро да ви мотивира, защото както управлението на автомобил, така и управлението на яхта са все неща, които изискват натрупване на опит от определено време, прекарано в тренировки.

И все пак да се върнем на основния въпрос – Защо регатите не са добра стратегия за обучение на новобранци?

Начинаещите на борда не могат да участват пряко в регатата

Първото нещо, на което искам да обърна внимание е понятието регата. Това е вид състезание, което се провежда ежегодно, а участниците в него се състезават с плавателни съдове (най-често ветроходни) от различни класове. Обикновено, съревнованията са между професионално подготвени отбори, които вече от години практикуват ветроходния спорт, а крайната цел на всеки от тях е признанието за тяхната упорита работа, престижа и разбира се купата.
И тук възниква въпросът: Тогава къде е мястото на един още “зелен” и неопитен кандидат-ветроходец по време на такова събитие?
Отговорът е повече от ясен – в публиката, на място с добър изглед, от където може да наблюдава регатата и да се учи на тънкостите, които истинските майстори на спорта владеят до съвършенство. Определено присъствието му там ще бъде от голяма полза при следващия практически урок по яхтинг, стига новобранецът, който любопитно следи събитието, да има вече изградени базови навици и основни познания по управление на платна.

Регатите са стресиращо изживяване за новобранците

Има инструктори обаче, които са на мнение, че ако позволят на някой от начинаещите ентусиасти да се състезава, това би се отразило добре на обучението му. Но за съжаление шансът за победа на отбора, в състава на който присъства такъв участник, е малък. Също има риск, неопитния съотборник да стане причина за допускане на фатални грешки, които могат да доведат дори до преобръщане на лодката. Такава ситуация е доста стресираща и е възможно да доведе до травма в съзнанието на начинаещия и той да прекрати по-нататъшното си обучение по ветроходство. А за да ви стане още по ясно отново ще се върна на примера с шофирането. Представете си да участвате в рали състезание, при положение че още не сте взели изпита си по кормуване. Звучи доста катастрофално, нали?

Да си отличен капитан не означава, че си и отличен инструктор

Нека все пак да разгледаме нещата и от още една гледа точка, като си отговорим на въпроса: Защо искам да се науча да управлявам яхта?
Някои от вас сигурно ще отговорят, че мечтата им от малки е да спечелят ветроходна регата. А други, че искат да добавят към колекцията си сертификат, който им дава правото да управляват яхта. На трети пък може просто да им харесва идеята за малко адреналин от интересни и забавни нови изживявания. Вариантите са безкрайно много, също както мечтите и желанията на всеки отделен човек. Това означава, че добрия инструктор по ветроходство трябва да подхожда индивидуално и най-важното, да знае към какво се стреми неговия ученик. И ако това не е спечелването на състезание, тогава обучението не бива да се провежда по време на такова.

И така, изводът от всичко казано до тук е, че участието в регата не е най-успешната стратегия, чрез която може се постигнат добри крайни резултати, особено когато бива прилагана в курсовете за начинаещи.

Leave a Reply