Порт Варна

Варна – морската столица на България

Варна, през вековете наричана още Одесос, е разположена в североизточната част на България. Със своето стратегическо географско местоположение, този културен и морски център е третият по големина град в страната.
Освен това във Варна е разположено и най-голямото българско пристанище, където се намира и ветроходно училище Go Get Sailing.
В следващите редове ще разберете, защо този великолепен морски град е най-доброто място за обучение по ветроходство.

Красив и живописен залив без големи вълни

Едни от най-лошите условия, при които може да плавате с малка ветроходна лодка са силните вълни. Почти всеки моряк изпитва ужас, когато се озове на „гребена на вълната“. Именно за това Варненският залив е толкова подходящо място за обучение на начинаещи ветроходци и не само. Малките и плавни вълни, които се образуват рядко, са идеална предпоставка за едно приятно и вълнуващо морско изживяване.
Новобранците във ветроходния спорт могат спокойно да практикуват придобитите умения, без да се притесняват от неочаквани и дори животозастрашаващи ситуации в иначе така бурното и непредсказуемо Черно море.

Идеални условия за нощна навигация

От началото на века, в североизточния морски град Варна, са построени три фара, два от които са разположени на входа на пристанището. Ярката им светлина, която вечер осветява тъмните води на Черно море, помага за лесното определяне на текущото местоположение на яхтата спрямо брега. Освен това във Варненския залив има още десетки различни по вид навигационни знаци – кардинални, латерални, знаци за безопасност, както и за сигнализиране при опасност. Именно това е причината, Варна да е идеалното място за провеждане на обучения по навигация. Участниците в курса имат възможност да видят на живо всички видове знаци, да се упражняват в реална обстановка, разминавайки се с преминаващите товарни кораби от и към Пристанище Варна-запад. Опитът, който те ще натрупат два пъти по-бързо, в сравнение с курсовете, провеждани при други обстоятелства, е безценен и много важен за следващите нива на обучението по ветроходство.

Ежегодно провеждане на регати и състезания

В акваторията на град Варна, всяка година се провеждат десетки ветроходни регати. Например за 2017 година в Спортния календар на общината бяха включени шест от общо девет състезания.
Именно високата активност на града и организирането на подобен вид събития го превръща в идеалното място за практикуване на ветроходния спорт.
Ако сте професионален спортист и искате да покажете своите умения можете да се запишете за участие в някоя от тазгодишните регати във град Варна. А в случай, че още сте новобранец и нямате толкова опит, Морската столица дава уникалната възможност да се включите в единственото по рода си състезание – Варна ченъл къп. По традиция то стартира с така наречените Pro-am гонки, където редом със състезателите могат да участват и любители на ветроходството от публиката.

Leave a Reply